Rohloffs War Requiem

Dirigent: Christopher Lichtenstein
Solister: Henriette Bonde-Hansen, sopran;
Andrea Pellegrini, mezzosopran; Magnus Vigilius, tenor;
Johannes Held, baryton; Den Jyske Operas Kor
Drengesolist: Tobias Falk Frickmann

 

Samuel Barber: Adagio for strygere
Steingrimur Rohloff: War Requiem

Gratis koncertintroduktion kl. 18.30 i Pro Musica Salen
Koncerten varer cirka 1 time og 15 minutter.

Koncerter

Find billetter

Koncerten indgår også i koncertpakken KLASSISK I – læs mere om vores pakker her

Når menneskelivet skal begribes med alle dets ubegribeligheder, må vi ofte ty til det ordløse. Samuel Barbers hjerteskærende Adagio for Strings har, siden kompositionen så dagens lys i 1938, været en naturlig musikalsk ledsager ved begivenheder, der har ladet os ordløse tilbage – som f.eks. Einsteins begravelse, mordet på John F. Kennedy eller de verdensomspændende mindehøjtideligheder for ofrene fra World Trade Centers kollaps i 2001. Således danner denne næsten ubegribeligt smukke strygersats det perfekte bagtæppe for Steingrimur Rohloffs War Requiem for kor, orkester og vokalsolister – et værk, der desværre er blevet mere og mere relevant, mens det er blevet skrevet. Teksterne, der er forfattet af dramatiker og instruktør Bent Nørgaard, søger at indkredse krigens væsen til alle tider, men i lyset af de frygtelige begivenheder i Ukraine rækker det desværre ud over det universelle; rekviemmet omhandler krigens arketyper: krigeren, barnet, veteranen, den trøstende og moderen- menneskeroller, vi nu igen dagligt konfronteres med. Med sin sublime orkesterbehandling går den i Danmark bosiddende tysk/islandske komponist til ekstremerne – påvirket af de aktuelle hændelser – i sin afsøgning af krigens mørke og dén skønhed og dét lys, som krigens gru også åbner op for. Eller for at citere Nørgaards tekst: “Salige er de, som sørger/Lad lyset stråle for dem”. 

Tak for støtten fra Dansk komponistforening
Projektet er støttet af Koda Kultur / With support from Koda’s Cultural Funds.

Online programnote

 

Dirigent: Christopher Lichtenstein

Christopher Lichtenstein er født i Bayern i Tyskland i 1986 og er uddannet ved Hochschule für Musik i Würzburg. Han fik sin debut som dirigent i 2014 med Elskovsdrikken på Staatstheater Braunschweig, hvor han efterfølgende har været tilknyttet som 1. kapelmester. Christopher Lichtenstein blev tildelt en pris til unge kunstnere på Staatstheater Braunschweig i 2013 og modtog Bayreuth-legatet det samme år.

Udover sit arbejde med klassiske operaer og operetter har Christopher Lichtenstein dirigeret flere urpremierer. Han har siden 2020 været musikchef for Den Jyske Opera og leder af Den Jyske Operas Kor. Christopher Lichtensteins første engagement på Den Jyske Opera var den skandinaviske førsteopførelse af Weinbergs holocaustopera, Passageren, i 2018.

Henriette Bonde-Hansen, sopran

Henriette Bonde-Hansen fik sin internationale debut på La Monnaie Operaen i Bruxelles og har siden sunget mere uden for de danske grænser end inden for, især de fransksprogede scener har haft bud efter hende. Siden Henriette Bonde- Hansen debuterede på Den Jyske Opera i 1993 som Adele i Flagermusen, har hun gennemgået en kunstnerisk udvikling, der internationalt placerer hende centralt i det lyriske sopran-fag. Hun har optrådt på en lang række danske og udenlandske scener som bl.a. Sophie i Rosenkavaleren, Adina i Elskovsdrikken, Julie i Gounods Romeo og Julie og Susanna i Figaros Bryllup, og hun er lige så efterspurgt som koncertsanger. I udlandet har publikum kunne opleve hende i Frankrig, Chile, Spanien, Schweiz, Tyskland, England og Canada. Henriette Bonde-Hansen er født og opvokset på Fyn. Egentlig sangundervisning kom først efter gymnasiet, hvor hun studerede hos Bodil Øland i København. Herefter uddannede hun sig ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og OperaAkademiet i København.

Andrea Pellegrini, mezzosopran

Efter endte studier på Operaakademiet i København, debuterede Andrea Pellegrini i 2006 på Det Kongelige Teater som Rosina i Barberen i Sevilla. Efterfølgende har hun sunget en lang række partier på både Det Kongelige Teater, Den Jyske Opera og Opera Hedeland; i 2022 kunne man bl.a. opleve hende som Amneris i Verdis Aida.

Gennem både karriere og studietid har Andrea Pellegrini vist en særlig interesse for de genrebrydende kunstformer og for at bringe den klassiske musiktradition ud over rampen i nye sammenhænge. Hun har indspillet flere CD’er med multikunstneren Martin Hall, har optrådt med bandet tv·2, er medstifter af tangoorkestret The Piazzolla Orchestra og fortolket Beatles-sange i tv.

Magnus Vigilius, tenor

Magnus Vigilius er født og opvokset i København. Han er uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og har siden optrådt i det meste af Europa. Bl.a. som “hustenor” på Den Fynske Opera i Odense, både i nyskrevne danske operaer og i klassikere som La Boheme (i rollen som Rodolfo) og Madame Butterfly (i rollen som Pinkerton).

Vigilius har sunget flere roller for den Tjekkiske Nationalopera i Brno – bl.a. Pinkerton, Cavaradossi i Tosca og Boris Grigorjevič i Leoš Janáčeks opera Káťa Kabanová. Sidstnævnte opera åbnede den anerkendte Janáček-festival i 2016 og vandt flere internationale priser.

I 2014 sang Magnus Vigilius sig i finalen og vandt 2. prisen og orkesterets pris i den prestigefyldte Wagnerkonkurrence, The Lauritz Melchior International Singing Competition.

Magnus Vigilius vandt i 2018 en Reumert som Årets Sanger for sin præstation som Siegmund i Wagners “Valkyrien” for Den Ny Opera i Esbjerg. Samme år havde Vigilius sin anmelderroste debut i Tyskland som Radames i “Aida” for Oper Halle.

I 2021 blev han den første danske tenor (efter Poul Elming) i 30 år, som debuterede på Bayreuther Festspiele.

Johannes Held, baryton

Siden sin eksamen fra Operaakademiet i 2013 har Johannes imponeret både publikum og kritikere.

Johannes har optrådt som solist med bl.a. Den Kongelige Danske Opera, Wermland Opera, Staatstheater Oldenburg, Staatstheater Mainz og Theater Bozen..

Johannes er en erfaren solist og prisvindende liedersanger. Han har optrådt med Det Kongelige Kapel, Copenhagen Phil, Det Lettiske Nationalorkester, La Verdi Milan, Orchestra Sinfonica Siciliana, Württembergische Philharmonie Reutlingen og Orchestra Haydn Bolzano e Trento. Hans repertoire omfatter værker af Bach, Haydn, Brahms, Mendelssohn, Schubert, Schumann, Mahler og Weill.

Johannes har samarbejdet med en lang række dirigenter, herunder Andris Poga, Claus Peter Flor, Arvo Volmer, Simon Gaudenz, Johannes Gustavsson, Michael Boder og Ruben Jais.

Johannes er grundlægger og kunstnerisk leder af den internationale kunstsang-festival DER ZWERG, som afholdes hvert andet år i Sindelfingen, Tyskland.

Johannes voksede op i Sindelfingen, Tyskland. Efter sin uddannelse på Musikakademiet Freiburg, fortsatte han på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og Operaakademiet i under ledelse af Susanna Eken. Johannes er taknemmelig over for Studienstiftung des Deutschen Volkes, Evangelische Studienwerk Villigst, Richard Wagner Foundation og Kunststiftung BW for støtte, der har hjulpet hans studier og karriere.

Den Jyske Operas Kor

Den Jyske Operas Kor består af 24 professionelle sangere. Korets primære opgave er at medvirke i Den Jyske Operas operaforestillinger i hele Danmark, men kortet kan også opleves i sceniske operakoncerter og korkoncerter med klaverakkompagnement. Koret samarbejder herudover med landets symfoniorkestre – heriblandt landsdelsorkestrene og andre ensembler om filharmoniske koncerter, både alene og sammen med dygtige amatørkor.

Koret har i mere end et årti optrådt med de traditionsrige julekoncerter Julesang & Messingklang sammen med Prinsens Musikkorps under ledelse af nogle af Danmarks dygtigste dirigenter og begejstret i tusindvis af tilhørere. Den Jyske Operas Kor indgår i mange forskellige sammenhænge og events på den kulturelle scene i og uden for Aarhus, og korets medvirken i Opera i Rebild og Opera i Parken er blevet en fast del af sommerprogrammet.

Koret optræder også som solister i forestillinger samt i sceniske operakoncerter og koncerter med akkompagnement. Sangerne i koret optræder desuden som solister i andre sammenhænge og som formidlere af opera ved introduktioner før forestillinger, i workshops på skoler, ved sangcaféer på plejehjem og i samarbejdsprojekter.

Gå til toppen

Obs!

Ok, det er forstået!