Mahler

– DAS LIED VON DER ERDE

Dirigent: Han-Na Chang
Solister: Bror Magnus Tødenes, tenor; Jóhann Kristinsson, baryton

G. Mahler: Das Lied von der Erde

Koncerten varer cirka 1 time og 10 minutter.
Koncerten spilles uden pause
Gratis koncertintroduktion kl. 18.30

Koncerter

Find billetter

Koncerten indgår også i koncertpakken KLASSISK I – læs mere om vores pakker her

Grundtanken i Mahlers symfoniske sangcyklus Das Lied von der Erde virker ekstremt moderne i lyset af hele klimadiskussionen her i det 21. århundrede. Stillet over for sin egen død i form af en alvorlig hjertelidelse, fandt Mahler trøst i gamle kinesiske digte om mennesket som blot en flygtig besøgende på en uendeligt blomstrende jordklode; det er ikke klimaet eller jorden, der er i krise, det er menneskets plads på kloden, der er i fare. Der vil altid komme endnu et forår, med eller uden os. Mahlers dybt personlige afskedsbrev til livet har dimension som en stor symfoni, men orkestret behandles meget intimt, som et enormt kammermusikværk med uendelige muligheder, der virkelig giver plads og rum til de store ord, de store tanker. Den meget lange sidstesats, Der Abschied, regnes for én af Mahlers fineste kompositioner overhovedet, og Das Lied von der Erde, Jordens sang, efterlader dig med garanti dybt berørt – og måske forandret.

Online programnote

 

Dirigent: Han-Na Chang

Kunstnerisk leder og chefdirigent for Trondheim Symfoniorkester & Opera siden 2017 og nyudnævnt 1. gæstedirigent for Symphoniker Hamburg. Hun opnåede allerede international anerkendelse i en alder af 11 år, da hun vandt førsteprisen ved Rostropovich Internationale Cellokonkurrence i Paris i 1994, enstemmigt uddelt af juryen ledet af Mstislav Rostropovich. Hendes internationale karriere tog hurtigt fart, hvilket bragte hende til alle de store koncertsale rundt om i verden blandt verdens bedste orkestre. Efter at have udviklet sin passion for det symfoniske repertoire fik hun sin formelle dirigentdebut i 2007, i en alder af 24 år, og har siden da udelukkende fokuseret på at dirigere.

Hun fungerede som musikchef for Qatar Philharmonic Orchestra i sæsonen 2013-14, hvilket kulminerede med deres succesrige og anmelderroste optræden ved BBC Proms i London i 2014. I 2009 grundlagde og lancerede hun Absolute Classic Festival i Sungnam Arts Center i Sydkorea og fungerede som dets kunstneriske leder frem til 2014. Han-Na Chang har også indspillet introduktioner og komplette opførelser af Beethovens symfonier for MBC TV i Sydkorea i løbet af 2007-2008.

Hun har arbejdet med en lang række orkestre bl.a. Oslo Filharmonien, Staatskapelle Dresden, WDR Sinfonieorchester, Bamberger Symphoniker, Toronto, Hamburg, Singapore, Tokyo, Cincinnati, St. Louis, Indianapolis, Seattle, Göteborg, Malmö og Islands symfoniorkestre. Som cellist har Han-Na Chang optrådt med alle de store orkestre, herunder Berliner Philharmoniker, New York og Los Angeles Philharmonic, London Symphony Orchestra og Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks.

Han-Na Chang blev født i Suwon, Sydkorea i december 1982. I en alder af 6 fik hun sin første cellolektion. Hendes familie flyttede til New York i 1993 for at støtte hendes fortsatte studier på Juilliard School, og hun har boet i New York lige siden.

Bror Magnus Tødenes, tenor

Den norske tenor Bror Magnus Tødenes er en af de mest fremtrædende skandinaviske sangere i de seneste årtier. Sæsonen 2020/21 bragte Tødenes triumferende hovedroller som titelkarakteren i La clemenza di Tito med Bergen Nasjonale Opera og Rodolfo i La Bohème på Den Norske Opera. I sæson 2019/20 debuterede hansom Alfredo i La Traviata med Den Kongelige Svenske Opera.

Bror Magnus Tødenes startede med at spille klaver, inden han opdagede sit sangtalent. Han blev optaget på talentprogrammet ved Musikinstituttet ved NTNU i Trondheim og fortsatte senere sine studier ved Conservatorio di Musica Santa Cecilia i Rom. Tødenes har vundet prisen ved flere store internationale musikkonkurrencer. Han er også den yngste modtager nogensinde af Den Norske Operas Erling Kroghs-legat for talentfulde sangere. I sæson 2018/19 debuterede Tødenes ved Opéra national de Paris.

Med et NOVOMATIC-stipendium fra Wiener Staatsoper optrådte Tødenes i Wien i sæson 2016/17 som medlem af ensemblet. I starten af sæsonen fik Tødenes sin debut i Wien i den nye opsætning af Glucks Armide , hvorefter han vendte tilbage til Wiener Staatsoper som Ismaele i Nabucco. Tødenes vendte også tilbage til Salzburg Festivalen i den nye produktion af Verdis Aida, dirigeret af Riccardo Muti.

 I 2016 deltog han i Copenhagen Opera Festival og sang rollen som Styrmanden i Den Kongelige Operas koncertopførelse af Der fliegende Holländer under Jun Märkl. Efter at have deltaget i det prestigefyldte Young Artists Program ved Salzburg Easter Festival i 2015, vendte Tødenes tilbage til Salzburg i 2016 for at synge rollen som Rodrigo i Verdis Otello under Christian Thielemann.

Jóhann Kristinsson, baryton

Den islandske baryton Jóhann Kristinsson har modtaget adskillige priser. Han vandt hovedprisen ved Stella Maris Vocal Competition i september 2019 og modtog juryprisen fra Wiener Musikverein. Han vandt også tredjeprisen og publikumsprisen ved den internationale vokalkonkurrence “Das Lied” i Heidelberg og nåede finalen i Robert Schumann-konkurrencen.

Jóhann har studeret hos professor Scot Weir på Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin og dimitterede i 2017 med udmærkelse. Under sine studier modtog han undervisning af Thomas Quasthoff, Júlia Várady, Thomas Hampson, Graham Johnson, Deborah Polaski og Giacomo Aragall. Han var medlem af Hamburgs Statsoperas internationale operastudie indtil 2019 og har siden da været fast gæst i huset.

Jóhann har arbejdet med fremtrædende dirigenter, såsom Herbert Blomstedt, Bertrand de Billy, Kent Nagano, Christoph Poppen, Toshiyuki Kamioka og Stefano Ranzani. Han har optrådt med Bayerns Radiosymfoniorkester, Copenhagen Phil, Orchestre national du Capitole de Toulouse, Köln Kammerorkester, Det Baskiske Nationalorkester, Den Islandske Opera, Hamborg Statsopera, Islands Symfoniorkester, Staatskapelle Halle og Bambergsymfonien. Han har optrådt på festivaler som Heidelberger Frühling Music Festival, Schubertiade i Hohenems, Oxford Lieder Festival og Dresden Music Festival.

I sidste sæson kunne man opleve Jóhann i Brahms’ mesterlige “Ein deutsches Requiem” under ledelse af Kent Nagano i Elbphilharmonie i Hamborg. Han fremførte også Schuberts messe nr. 6 i Stockholm med Svenske Radios Symfoniorkester, som blev dirigeret af Sir András Schiff. Han optrådte også med Islands Symfoniorkester som Papageno i Mozarts Tryllefløjten, i Mahlers „Lieder eines fahrenden Gesellen“ og i orkestrets årlige nytårskoncert.

Gå til toppen

Obs!

Denne side undestøtter måske ikke din browser. Læs mere her om hvordan du kan opdatere din browser: http://browsehappy.com/

Ok, det er forstået!