
Oplev seks af Danmarks fremmeste musikere og komponister, når Danmarks største enkeltstående kulturpris, Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat, uddeles i Odense Koncerthus 24. oktober. Det er første gang, at prisen uddeles i Odense. Koncerten spilles under ledelse af den internationalt anerkendte dirigent Brad Lubman, kendt for sin særlige fortolkning af ny kompositionsmusik.
Komponisten Carl Nielsen og billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsens to døtre, Irmelin Eggert Møller og Anne Marie Telmanyi, stiftede i 1957 Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat til minde om deres forældre. Carl Nielsens store popularitet har gjort, at fonden i dag er i stand til at uddele seks hæderspriser på intet mindre end 1.000.000 kr. stykket.
Hvert andet år går priserne til danske komponister og musikere og i forbindelse med uddelingen af hæderspriserne arrangerer fonden en koncert, hvor der spilles såvel kompositioner af Carl Nielsen som kompositioner af de hædrede komponister. I år afholdes prisoverrækkelsen og koncerten i Odense Koncerthus sammen med Odense Symfoniorkester.
Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens legat uddeler i år hæderslegater til accordeonist Bjarke Mogensen, blokfløjtenist Michala Petri og sanger Stephen Milling samt de tre komponister Bára Gísladóttir, Kirstine Lindemann og Signe Lykke.
Om prismodtagerne:
Komponister med stærke stemmer i samtiden
Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsen Legatet uddeler i år hæderslegater til tre komponister, der står kunstnerisk stærkt i en kompleks samtid.
De udforsker og udfordrer musikalske formater, navigerer ubesværet i det tværmediale kunstneriske landskab og ser samskabelse som central for kunsten.
“Årets legater fremhæver samarbejdet mellem komponist, dirigent og orkester som forudsætning for at samtidsmusikken med dens iboende nybrud præsenteres i høj kvalitet i koncertsalene,” udtaler bestyrelsesmedlem, komponist Line Tjørnhøj.
Komponisten Kirstine Lindemann modtager hædersprisen for sit dybt originale og undersøgende arbejde i krydsfeltet mellem lyd, krop og rum.
Med kroppen som centralt kompositorisk materiale undersøger hun forholdet mellem mennesker gennem lyd, gestik og fysisk resonans. Hendes værker bevæger sig mellem koncert, performance og installation og skaber sanselige oplevelser, hvor publikum inviteres til at lytte med hele kroppen.
“Kirstine Lindemann er en komponist med særlig interesse for kroppen og bevægelsen som kompositorisk materiale, lyd og udtrykskilde. Kirstine Lindemann arbejder konsekvent med ’undersøgelse’ af det kunstneriske ’materiale’ som forudsætning for sine værker. Hendes kompositioner er dybt originale, relaterer sig nært til samtidens hyper-komplekse medievirkelighed og præsenterer sig særligt sanseligt og inddragende for publikum”, uddyber Line Tjørnhøj.
En glad og beæret Kirstine Lindemann udtaler:
‘At modtage Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Hæderspris er en anerkendelse, som varmer langt ind i hjertet… og giver mig mulighed for at stille skarpt på mine visioner og drømme for musikken i fremtiden. For mig står denne hæderspris som en ganske særlig fejring af den nye kompositionsmusik og et stort slag for mangfoldigheden i de processer, som vor tids musik kræver: Det er lange, seje udviklingsprocesser, der for mit vedkommende består af både intellektuelle refleksioner og skrivefaser i samspil med en sanselig undersøgelse af materialerne og instrumenterne i udviklingsfaser, der ofte strækker sig over flere år.’ lyder det videre fra Kirstine Lindemann .
Den anden af de komponister, der hædres i år er Signe Lykke, der har markeret sig med stor kunstnerisk bredde og integritet. Hun arbejder i krydsfeltet mellem klassisk komposition og tværæstetiske formater og har markeret sig med værker til både symfoniorkester, opera, dans og film.
Hendes musik beskrives ofte som poetisk og tekstuel og kredser om perceptionen af harmoni og tid.
Hun har komponeret værker til blandt andre Aarhus Symfoniorkester, Det Kongelige Kapel, Theatre of Voices og DR Symfoniorkestret, og er i øjeblikket aktuel med en række nye værker til prominente solister og ensembler i ind- og udland.
“Signe Lykke er en komponist der ubesværet og med stor kunstnerisk integritet integrerer tidens teknologiske udtryksmidler i både musikkens storformater som opera, surround-sound, symfoniorkester og dans, men også skaber enkle og smukt formede lydlandskaber for film og kammerensembler. Signe Lykke insisterer på samskabelse som forudsætning for den gode musikoplevelse”, lyder bestyrelsens motivering.
Den sidste i rækken af komponister er komponist og kontrabassist, Bára Gísladóttir. Hendes musik kredser om lyd som et levende væsen og udforsker støj, resonans og ekstrem dynamik i værker, der ofte balancerer mellem det intime og det monumentale.
”Bára Gísladóttir er en komponist der opfatter lyd som ’en levende organisme’. Hun henter frit sin inspiration fra helt forskellige kilder som dødsmetal, techno og kompositionsmusik. Bára Gísladóttir afsøger de helt ekstreme lydlige muligheder særligt inden for instrumenternes støjlyde og dynamik og optræder i flere af sine værker som improviserende kontrabassolist” udtaler Line Tjørnhøj.
Musikere med virtuositet, nærvær og international gennemslagskraft
Michala Petri er en af Danmarks mest internationalt anerkendte solister og behøver næppe den store præsentation for koncertpublikummet herhjemme, hvor hun er kendt og elsket for sit eminente fløjtespil.
Hun debuterede som 10-årig og har gennem mere end fem årtier været en pioner på blokfløjten – både som fortolker af barokværker og som dedikeret formidler af ny musik.
“Michala Petri er en levende legende. I et halvt århundrede har hun været den førende solist på sit instrument, blokfløjten. Med en uhørt virtuositet og personlig musikalitet har hun sat en standard for blokfløjten som har været en stor inspiration for mange musikere indenfor barokmusikken og den ny musik, lige så vel som hun har spillet sammen med mange store internationalt anerkendte musikere”, udtaler bestyrelsesmedlem Tim Frederiksen.
Akkordeonist Bjarke Mogensen er en af Danmarks mest markante og alsidige musikere. Hans musikalske nysgerrighed og tekniske overskud har ført til samarbejder med både klassiske musikere og kunstnere fra andre genrer.
Som solist og kammermusiker har han udvidet sit instruments rolle i den klassiske musik og inspireret til mere end 60 nye værker skrevet specielt til ham.
“Musikalitet er i højsædet, når Bjarke Mogensen indtager scenen med sit instrument, accordeon. Det kan være som solist i et nyskrevet værk, som han fremfører med brændende og medrivende engagement eller i en lille fin sonate af Scarlatti, hvor man efter ganske få takter er overbevist om den originalt er skrevet for instrumentet og opslugt lever med i hans dybfølte fortolkning, fuld af karakter og personlighed”, udtaler bestyrelsesmedlem, Tim Frederiksen, der uddyber: “Bjarke Mogensen modtager hædersprisen som en anerkendelse for sit fremragende virke og et skulderklap til fortsat at finde nye muligheder for sit instrument.”
At anerkendelsen er værdsat lægger Bjarke Mogensen ikke skjul på:
“Når man som jeg, har et accordeon i favnen, et musikinstrument, der endnu ikke er særligt kendt eller anerkendt indenfor den klassiske kompositionsmusik, så bliver man jo ekstra benovet og rørt og glad og superstolt over at modtage det store kunstnerpars hæderslegat.”
Han uddyber videre:
“Det er en ære for mig selv, men jeg håber og tror, at det også på sigt kan inspirere ikke blot andre musikere, men også komponister og koncertarrangører. Det moderne accordeon er et mangesidigt instrument, som favner musik fra alle tider og steder og at modtage hæderslegatet giver mig lyst og mod til at fortsætte mit arbejde som genskabende og formidlende musiker og være med til at berige andre menneskers liv i en urolig verden.”
Stephen Milling er en af verdens førende bassangere og en markant fortolker af Wagners store roller. Han tildeles Hædersprisen som en anerkendelse for sit beundringsværdige virke for både den danske og internationale musik.
Med sin dybe klang, dramatiske autoritet og tekstlige præcision har han sunget på nogle af verdens mest prestigefyldte scener. Selvom hans virke i dag er internationalt, har Stephen Milling haft en stor betydning for den danske operascene.
“Stephen Milling er en af vort lille lands højt estimerede sangere, som længe har haft verden som sin scene. Han har optrådt i Bayreuth, på Wiener Staatsoper, Metropolitan og i Påskefestspillene i Salzburg, for at nævne nogle få, og alle steder imponerer og begejstrer han med sin fløjlsbløde klang, der kan rumme så mange menneskelige følelser, og sin eminente musikalitet.” udtaler Tim Frederiksen.